Over Spaanse ham

Spaanseham.nl is al meer dan 19 jaar de Spaanse ham specialist in Nederland en de grootste importeur van Ibérico ham. Echt Spaanse kwaliteitshammen: nergens goedkoper, nergens beter, nergens sneller leverbaar!

Spaanseham.nl werkt met veel plezier elke dag hard om heel veel liefhebbers (zie ons gastenboek) tegen een reële prijs van de originele Spaanse Ibérico de Bellota hammen te laten genieten. Deze Ibérico ham/Spaanse ham, in de volksmond ook vaak “Pata Negra” genoemd (hesp in België), is dé bekende en exquise ham gemaakt van varkens van het Iberische ras die minimaal de laatste 4-5 maanden van hun groei alléén met eikeltjes (bellotas) zijn gevoed. Juist daardoor krijgt deze Ibérico ham z’n specifieke smaak, geur en kleur. Alleen deze kwaliteit Spaanse ham mag de toevoeging "Bellota" gebruiken.

De toevoeging “Bellota” mag niet gebruikt worden bij de gewone Jamón Ibérico of Paleta Ibérica. Soms wordt het verschil door aanbieder (bewust…) niet onder de aandacht gebracht; er wordt wel een gestunt met dagaanbiedingen die Iberische ham heten of Pata Negra ham, maar niets anders dan Cebo mogen heten, afkomstig van varkens die met diervoeders zijn groot gebracht. Deze zijn daarom ook veel goedkoper, vaak ook maar 14-18 maanden gerijpt, maar qua smaak nooit zo intens als een 100 % Bellota. Controleer dus altijd de volledige benaming: Jamón Ibérico de Bellota of Paleta Ibérica de Bellota! En ook of wordt aangegeven hoe lang ze gerijpt zijn, heel bepalend voor de smaak en hoe langer gerijpt hoe intenser de smaak en hoe hoger de prijs!

Spaanseham.nl streeft naar een zo volledig mogelijk aanbod van Spaanse hammen, zodat onze klanten een keuze kunnen maken die past bij hun smaak en bij hun budget. Elk wat wils! Bij ons staat wel altijd duidelijk vermeld om wat voor type ham het gaat: een Jamón Serrano, een Jamón Ibérico de Cebo of een Jamón Ibérico de Bellota. Bij Spaanseham.nl weet de klant altijd wat hij/zij koopt en weet de klant altijd dat er de juiste prijs voor de ham betaald wordt. Onze jarenlange ervaring met het importeren van Spaanse ham staat garant voor de optimale prijs/kwaliteit verhouding.

Al onze hammen voldoen aan de Spaanse Normativa voor Ibérico hammen en komen van varkens die een kruising vormen tussen 100 % raszuivere Iberische vrouwtjesvarkens en 50 % mannetjesvarkens van het Duroc-Jersey ras. We bieden ook, voor de liefhebbers, de Iberische hammen aan van de pure 100 % Iberische varkens. Deze hammen zijn van de beste kwaliteit, maar hebben wel altijd wat meer vet.

Onze Ibérico de Bellota beenhammen, zowel voor- als achterpoten, komen uit de 3 gebieden in Spanje die hierom het meest bekend staan en de beste kwaliteit leveren: de Spaanse provincie Huelva (Andalusië), met als centrum het plaatsje Jabugo, de Extremadura en de Pedroches (Córdoba), gebieden waar de varkens in de vrije natuur (dehesa) op hun uiteindelijk gewicht komen en louter en alleen gevoed worden met eikeltjes van met name de Steeneik, alsmede grassen/gewassen die ze op hun weg tegenkomen. Alleen om deze reden mag deze kwaliteit Jamón Ibérico Bellota (achterpoot) of Paleta Ibérica Bellota (voorpoot) worden genoemd. Soms ook wel Jamones de Montanera genoemd.

Let bij aankoop goed op de informatie op het etiket/label bij andere aanbieders, vooral aanbieders direct uit Spanje! Ze verkopen vaak partijen van mindere kwaliteit, want terugsturen (voor eigen rekening) als een klant niet tevreden is, vormt vaak een hoge drempel. Kik hier voor een van de voorbeelden van klachten over aanbiedingen als die van Groupon.

Extra kwaliteitsvermelding als Reserva en Gran Reserva zijn geen officieel erkende toevoegingen. Het zijn kwalificaties die fabrikanten gebruiken om een langere rijpingstijd dan normaalgesproken (gemiddeld 24-36 maanden voor een Paleta en Jamón, 36-48 maanden voor een Jamón Reserva) mee aan te geven, dan wel de grootte van de hampoot (Gran Reserva). De ham heeft dan een nog wat exquisere intensere smaak, onder de kenners de ultieme Ibérico ham!

Spaanseham.nl biedt u de mogelijkheid deze hoogste kwaliteit van 24 tot 48 maanden gerijpte Ibérico hammen zelf in huis te halen tegen een scherpe prijs, eigen import bij geselecteerde fabrieken in verschillende "ham-gebieden" in Spanje. En GRATIS binnen een dag thuis bezorgd in Nederland en België. Goedkoper, beter en sneller dan bij ons kunt u de Ibérico de Bellota hammen niet krijgen! Een speciaal Spaans hamsnijmes wordt altijd bij een hele (niet ontbeende) ham gratis meegeleverd.

Om rekening mee te houden bij de aanschaf van een Spaanse ham: een Jamón (achterpoot) heeft een vlees/vet/bot verhouding heeft van ongeveer 60% vlees en 40% restproduct. Bij een Paleta (voorpoot) ligt dat juist andersom: gemiddeld 40% vlees en 60% restproduct. Hoe lichter een Spaanse ham is, hoe minder vlees er aan zit. Daarom bieden wij alleen Spaanse ham aan met een gewicht van minimaal 4,5 kilo. Dat is dan altijd een Paleta (voorpoot); een goede Jamón (achterpoot) is altijd zwaarder (minimaal ca. 5,5 kilo).

Wij (samen met onze fabrikanten) staan volledig garant voor de door de Spaanse overheid gecontroleerde Ibérico-Bellota kwaliteit, die wij persoonlijk en door jarenlange ervaring en contacten in Jabugo, Pedroches en Extremadura voor onze klanten hebben geselecteerd. Wij kopen die in tegen scherpe prijzen en verkopen ze met een bescheiden marge. Goedkoper betekent dus altijd minder kwaliteit! Tenslotte staan wij niet voor niets bovenaan de zoekmachines, we hoeven er namelijk niet voor te adverteren. Bezoek ook ons gastenboek voor de vele dankbetuigingen gedurende al deze jaren. Of onze Facebook pagina. Het is voor ons dé motivatie om op deze wijze door te gaan! Wij leveren aan zowel Particulieren als aan detailhandel, groothandel, horeca en (party)cateringbedrijven. En......uit voorraad binnen 24 uur leverbaar, ook naar België!!

Met de Ibérico hammen ("Pata Negra hammen") en Serrano hammen van Spaanseham.nl zet iedereen in elk geval iets héél speciaals op tafel!