Snijden van Spaanse ham

Als de Spaanse ham na ontvangst niet direct aangesneden wordt, dient de ham volledig uit de verpakking gehaald te worden. Bewaar de ham vervolgens, liefst hangend aan het bijgeleverde touw of geplaatst in een hamhouder, op een droge en donkere plaats, vrij van ongedierte en vliegen. Nooit in een koeling/koelkast!

Gebruiksaanwijzing snijden van Serrano ham en Ibérico ham

Het snijden van een hele niet-ontbeende Spaanse ham is vrij eenvoudig en begint met het op de juiste wijze plaatsen van de ham in de hamhouder.

  • Haal de ham uit de verpakking en plaats deze in een hamhouder. Dit gebeurt met de korte rechte kant (Maza) naar boven en de lange zijde (Babilla) naar beneden. Het pootje (de hoef) wijst dan naar boven. Zorg ervoor dat de ham stevig in de houder geklemd wordt zodat de ham tijdens het snijden niet beweegt.
  • Gebruik een lang en smal mes dat speciaal hiervoor is gemaakt en meegeleverd wordt (nooit gewone koksmessen of kartelmessen gebruiken). Slijp het hamsnijmes regelmatig.
  • Begin te snijden op de korte rechte zijde (Maza). De hoef/het pootje wijst dan a.h.w. omhoog. Begin vanaf het punt waar de harde opperhuid al is weggesneden en maak daar een inkeping van ca. 2-3 cm. Snij dan eerst in laagjes het vet aan de bovenkant weg, tot het vlees zichtbaar wordt. Snij altijd naar u toe of langs u heen. Snij dan ook een deel van de vette zijkanten weg, maar laat ca. 5-8 mm vet zitten. Snij de ham in korte, heel dunne plakjes van ongeveer 4-5 cm lengte met een vetrandje van 1-1,5 cm. Dit (gezonde) vet zorgt voor een deel ook voor de zo specifieke smaak.
  • Eenmaal op het heupbot (Cadera) aangekomen, snij dan met de punt van het mes de ham erom heen weg om vervolgens weer zo vlak mogelijk verder te snijden inclusief de Punta.
  • Eenmaal op het bot van de Maza en Punta aangekomen, keer de ham om en begin met de Babilla. Zie voor nadere informatie/instructiefoto’s over het snijden ook het PDF-document onderaan deze pagina.
  • Verwijder de buitenste vetlaag aan de zijkanten naar gelang men de ham consumeert; dit voorkomt uitdroging. Dit vet kan ook heel goed gebruikt worden om de aangesneden ham vlakken mee af te dekken.
  • Bewaar de ham op een droge, donkere plaats bij kamertemperatuur.
  • Dek het aangesneden deel af met wat weggesneden vet en daarna met een katoenen doek (bijv. theedoek).
  • Eenieder is zelf verantwoordelijk voor de juiste en veilige manier van snijden: wees altijd voorzichtig!
  • Geniet van de Spaanse ham: eet smakelijk!

De originele Spaanse hammen van Spaanseham.nl zijn met de grootste zorg gerijpt en onze producenten en wij staan garant voor de exquise en verfijnde smaak. Wij zouden het zeer op prijs stellen als u uw mening over onze ham en/of service op onze Facebook pagina wilt plaatsen.

Voor een extra toelichting over het snijden van Spaanse ham: klik op dit PDF-document

Buen provecho/eet smakelijk!