Bewaren van Spaanse ham

Gebruiksaanwijzing voor het bewaren van Serrano ham en Ibérico ham. Neem de volgende aanbevelingen in acht en geniet optimaal van Spaanse ham.

Na ontvangst: uitpakken en bewaren van de Spaanse ham
Bij ontvangst is de ham gewikkeld in vetvrij papier met daarom heen een katoenen hoes en een siernetje. Als de Spaanse ham na ontvangst niet direct aangesneden wordt, dient de ham volledig uit de verpakking gehaald te worden. Bewaar de ham vervolgens, liefst hangend aan het bijgeleverde touw of geplaatst in een hamhouder, op een droge en donkere plaats, vrij van ongedierte en vliegen. Nooit in een koeling/koelkast en niet in vochtige ruimten zoals bijv. een garage, schuur of kelder! Op deze wijze kan de ham nog weken, vaak maandenlang bewaard worden.

Eenmaal aangesneden kan de ham het beste bewaard worden op een niet al te vochtige, luchtige plaats op kamertemperatuur. Het aangesneden deel kan desgewenst afgedekt worden met de plakjes vet die aan de bovenzijde of zijkanten steeds weggesneden zijn. Dit voorkomt uitdrogen van de ham. Dek de gehele ham vervolgens af met een droge katoenen doek. Nooit met cellofaan o.i.d.! De aangesneden hampoot ook nooit in de koelkast bewaren.

Op deze wijze kan de ham nog weken, vaak maandenlang bewaard worden. De bovenste laag zal misschien wat uitdrogen, maar bederven kan niet. Het uitgedroogde deel dun wegsnijden, daaronder zit weer het mooie vlees.

Eenmaal aangesneden kan de ham het beste bewaard worden op een niet al te vochtige, luchtige plaats op kamertemperatuur. Het aangesneden deel kan desgewenst afgedekt worden met de plakjes vet die aan de bovenzijde of zijkanten steeds weggesneden zijn. Dit voorkomt uitdrogen van de ham. Dek de gehele ham vervolgens af met een droge katoenen doek. Nooit met cellofaan o.i.d.! De aangesneden hampoot ook nooit in de koelkast bewaren. Op deze wijze kan de ham nog weken, vaak maandenlang bewaard worden. Een Spaanse ham is immers een product dat al vele maanden tot jaren op een natuurlijke manier gerijpt is en daarom nauwelijks bevattelijk is voor bederf. De bovenste laag zal na het aansnijden misschien wat uitdrogen, maar bederven kan niet. Het uitgedroogde deel dun wegsnijden, daaronder zit weer het mooie vlees.

Vacuümverpakte hele Spaanse ham
Sommige hele niet-ontbeende hammen zijn vacuüm verpakt: in dat geval is het niet noodzakelijk om de ham na ontvangst meteen uit de verpakking te halen.

Vacuümverpakte ontbeende Spaanse ham
Vacuümverpakte ontbeende Spaanse ham dient, in tegenstelling tot een hele niet ontbeende ham, altijd in de koeling bewaard te worden. Deze ham is immers schoongemaakt en klaargemaakt om te snijden. De natuurlijke beschermlaag, het veel/zwoerd, is daarbij verwijderd.

Vacuümverpakte gesneden Spaanse ham
Vacuümverpakte gesneden Spaanse ham dient altijd in de koeling bewaard te worden.

Om volop te kunnen genieten van de smaak en textuur van deze gesneden Ibérico de Bellota ham dient de verpakking minimaal een half uur voor het consumeren uit de koeling gehaald te worden.

Nadat het pakje Spaanse ham op kamertemperatuur gekomen is, voor het openen de dichte verpakking even onder warm stromend water houden. Het vet in de ham zal dan een beetje smelten, waardoor na het openen van de verpakking de plakjes ham makkelijker van elkaar te halen zijn.

Schimmelvorming op een Spaanse ham
Afhankelijk van de luchtvochtigheid in ons land kan er schimmelvorming op een Spaanse ham ontstaan. Deze schimmelvorming is een onderdeel is van het natuurlijke rijpingsproces. Een Spaanse ham wordt bij verlaten van de bodega met neutrale maïsolie "gewassen", maar er kan altijd weer schimmelvorming optreden, met name als de omgeving waarin de ham bewaard wordt vrij vochtig is. Niet te vergeten: een echte Spaanse ham is en blijft een 100% natuurproduct. De eventuele schimmelvorming is altijd eenvoudig te verwijderen met een doekje met neutrale olie (bijv. maïsolie of zonnebloemolie).

Als een ham na het aansnijden langere tijd niet gebruikt wordt, kan de schimmelvorming kan zich ook voordoen op het aangesneden deel van de ham. Dit is geen probleem: het deel met schimmel dun wegsnijden, daaronder zit weer het mooie vlees.

Spaanse ham = Spaans genieten!
Onze originele Spaanse hammen zijn met de grootste zorg gerijpt en de leveranciers staan garant voor de exquise en verfijnde smaak. We waarderen het altijd zeer als onze klanten hun mening over onze hammen en/of service op onze Facebookpagina plaatsen.

Buen provecho/eet smakelijk!