Kwaliteitskenmerken van Spaanse ham (Normativa)

Klanten vragen ons regelmatig: waaraan herken ik een goede/echte Ibérico de Bellota ham?

Helaas wordt er nogal wat gerommeld met de Ibérico hammen, Cebo's die voor Bellota doorgaan en daarmee een hogere opbrengst hebben, ontbreken van de juiste etiketinformatie, onduidelijke rijpingstijd, herkomst etc.

Belangrijkste kenmerk van een echte Ibérico de Bellota ham (achterpoot) is de smalle 'enkel' of wel 'CAÑA' genaamd. Deze is veel langer en dunner dan een Cebo achterpoot. Bovendien glanst het omringende vet meer en is ook veel zachter, je kunt er met een vinger in drukken, waarna het ingedrukte vet weer terug komt.

Voorts moet er op het etiket, naast de vermelding BELLOTA, ook de datum van slachting staan (Fecha de Sacrificio) en de rijpingstijd van een achterpoot moet minimaal 36 maanden zijn. Dan natuurlijk de informatie van de leverancier, productienummer en tot wanneer de ham houdbaar is, meestal een jaar na het afsluiten van de rijping in de bodega.

Heeft u twijfel of men u wel de juiste ham geleverd heeft, schroom niet om met ons contact op te nemen, wij kunnen dat aan de hand van wat foto's en etiket zo zien. Wijzelf staan 100 % garant voor wat wij leveren, wij caleren ook nog elke hampoot voor wij deze versturen, daarmee doe je de ultieme proef, net als in de bodega's, om te ruiken of de ham goed gerijpt is. Zoals hij ruikt, smaakt hij ook!

Normativa de calidad del Jamón Ibérico, El Real Decreto 4/2014

Bij Spaanseham.nl wist en weet je altijd dat wat je koopt ook werkelijk geleverd wordt. Het wordt nu nog een stuk makkelijker voor iedereen om dit te controleren gezien de nieuwe wetgeving voor kwaliteitsnormen in Spanje, die bij Koninklijk Besluit 4/2014 (Normativa de calidad del Jamón Ibérico, El Real Decreto 4/2014) de kwaliteitskenmerken van de Spaanse hammen heeft vast gelegd en waar iedere leverancier zich aan dient te houden. Zo komt er een eensluidende aanduiding op elke ham, duidelijk herkenbaar volgens onderstaande normen.

Op het label op de Spaanse ham staat de "denominación de venta" (verkoopinformatie), gevormd door de productomschrijving, gevolgd door het voedsel waarmee en de manier waarop het Iberische rasvarken is grootgebracht en het desbetreffende ras:

  1. Productomschrijving: Jamón (achterpoot) of Paleta (voorpoot).
  2. Voedsel en wijze van grootbrengen: Bellota (eikels), Cebo de Campo (eikels en diervoeder) en Cebo (diervoeder).
  3. Het percentage Iberisch rasvarken: 100% Ibérico of gedeeltelijk Ibérico

De kwaliteitshammen dragen een label van verschillende kleuren voor de verschillende soorten Spaanse ham:

  • zwart label: 100% Iberische Bellota ham van 100% raszuivere Iberische varkens (100% Raza Ibérica), opgegroeid op het land en gevoed met eikels, grassen en mossen.
  • rood label: 100% Iberische Bellota ham. Varkens opgegroeid op het land en gevoed met eikels, grassen en mossen maar geen 100% raszuivere Iberische varkens (50% of 75% Raza Ibérica)
  • groen label: Cebo de Campo Ibérico ham. Varkens gedeeltelijk opgegroeid op het land en gevoed met eikels, grassen, mossen en diervoeder.
  • wit label: Cebo Ibérico ham. Varkens opgegroeid in stallen en gevoed met diervoeder. Spaanseham.nl heeft GEEN Cebo Ibérico hammen in haar assortiment, wel Cebo de Campo.

Vanaf voorjaar 2015 zijn de eerste Ibérico hammen (Cebo voorpoten met minimale rijping van 12 maanden) op de markt gekomen met deze labels, de maanden/jaren daarna komen daar ook de andere Ibérico voor- en achterpoten bij naar gelang hun rijpingstijd.

Gewicht:

volgens de Normativa de calidad del Jamón Ibérico is het verboden om hammen met een gewicht van minder dan 7 kilo “Ibérico” te noemen. Een uitzondering op deze regel vormen de 100% Ibérico Puro hammen. Dit type ham heeft Spaanseham.nl ook in haar assortiment.