D.O.P. van Spaanse ham

D.O.P.: Denominación de Orígen Protegida. U zult deze benaming of kwaliteitsaanduiding wel eens zijn tegen gekomen bij het aanbod van Spaanse hammen.

Deze Denominación de Orígen Protegida (Naam van Beschermde Oorsprong letterlijk), is een keurmerk dat de plaatselijke provincie aan die leveranciers verstrekt die voldoen aan de eisen die zo'n keurmerk stelt. Dit heeft vaak te maken met waar de varkens vandaan komen, welk soort dit betreft, waar deze opgroeien en met welk voedsel, waar ze geslacht worden en waar/hoe de Spaanse hammen rijpen.

De varkens waar deze ham vandaan komt, worden van hun geboorte tot het moment van verkoop uitgebreid gecontroleerd door een gespecialiseerd instituut dat door de desbetreffende provincie in het leven is geroepen, vaak bestaande uit dierenartsen en veterinaire specialisten. 

Er zijn verschillende D.O.P.'s per provincie. Zo staat de D.O.P. uit Salamanca (Guijuelo) toe de varkens na volgroeiing uit andere delen van Spanje te halen (meestal uit Extremadura) en deze zelf te slachten, te bereiden en te rijpen. De D.O.P Dehesa de Extremadura is het meest authentieke keurmerk, waarbij de varkens, de groei, de volgroeiing in de eigen Dehesa, het slachten, bereiding en rijping louter en alleen in de Extremadura plaatsvindt. Hetzelfde geldt voor de hammen afkomstig uit de Pedroches (Córdoba), veelal ook 100 % Iberisch rasvarkens.

De Denominación de Origen Protegida Jamón de Huelva (Jabugo) staat ook zeer hoog in aanzien. Deze D.O.P. kent de mogelijkheid om ook varkens uit de Extremadura te halen die dan in de eigen natuurlijke omgeving (Dehesa) volgroeien en in Jabugo e.o. dan geslacht, bereid en gerijpt worden.

Spaanseham.nl biedt een selectie van de beste Ibérico de Bellota kwaliteitshammen uit de 4 meest vooraanstaande en betrouwbare gebieden in Spanje:

- Huelva (Jabugo)

- Extremadura

- Pedroches

- Guijuelo (Salamanca)

En wilt u D.O.P. gelabelde Jamón Ibérico kopen, kijk dan bij ons aanbod per gebied, de smaak is onovertroffen en qua oorsprong gegarandeerd. Ook dat is óns keurmerk!

 

Denominación de Origen Protegida Jamón de Huelva: extra informatie.

De Denominación de Origen Protegida Jamón de Huelva is erkend door de Europese Unie. Bij een dergelijke Denominación de Origen Protegida (D.O.P.) wordt het gehele proces van het opgroeien van de Ibérico varkens tot het produceren/rijpen van de ham nog meer gecontroleerd dan bij de hammen zonder D.O.P.

De Denominación de Origen Protegida Jamón de Huelva waakt over de (top)kwaliteit van de Jamones en Paletas, komende van 100% raszuivere Iberische varkens welke opgroeien in de vrijheid van de Dehesa (weide) en waakt tevens over de manier waarop de Jamones en Paletas geproduceerd worden en rijpen in natuurlijke bodega’s in de Sierra de Aracena y Picos de Aroche. Dit is een beschermd natuurgebied in het noorden van de provincie Huelva.

El Consejo Regulador (Raad van Toezicht) is het leidinggevend orgaan van de D.O.P. Jamón de Huelva en bestaat uit een zeer ervaren en professioneel team. Zij controleren en certificeren de kwaliteit en de oorsprong van alle hammen, en kent de D.O.P Jamón de Huelva toe,

Geschiedenis D.O.P. Jamón de Huelva.

De populaire schrijver Lope de Vega had het in 1577 al over de Spaanse ham productie in de Sierra de Aracena. Reeds in 1772 werd in Cumbres Mayores de Hermandad de San Antón Abad opgericht, een gilde gericht op Ibérico ham.

Al in 1879 begon de eerste Spaanse ham productie industrie in Jabugo. In het begin van de twintigste eeuw kwam de ham productie hier in een stroomversnelling, met name als gevolg van de ontwikkeling van de spoorlijn. Er ontstond een commercieel netwerk in de mijnstreek van Huelva, Sevilla en de provincie Cádiz.

De ham productie heeft zich vervolgens op een indrukwekkende manier verder ontwikkeld. De productie- en rijpingseisen werden geformuleerd en opgeschroefd en op 18 juli 1995 werd de oorsprongsbenaming Jamón de Huelva bekrachtigd in het Boletín Oficial del Estado (BOE, het staatsblad), zijnde el Reglamento de la Denominación de Origen Jamón de Huelva y de su Consejo Regulador.

Uiteindelijk, op 27 januari 1998, is de naam Jamón de Huelva geregistreerd als Denominación de Origen Protegida (Beschermde Oorsprongsbenaming) bij de Commissie van de Europese Gemeenschap. De Raad van Toezicht zetelt in het kenmerkende Edificio del Tiro, ontworpen door architect Aníbal González, in de gemeente Jabugo.

Gebied D.O.P. Jamón de Huelva.

Het gebied met Dehesas (weiden) vol grassen, steeneiken en kurkeiken waarvan de hammen de D.O.P. Jamón de Huelva mogen dragen is beperkt. Het betreft alleen de provincies Badajoz en Cáceres in Extremadura en Cordoba, Huelva, Sevilla, Cádiz en Malaga in Andalucia.

De basis voor de echte D.O.P. Jamón de Huelva is natuurlijk de Cerdo de raza Ibérica, ofwel het 100% raszuivere Iberische varken.

Vervolgens de Dehesa, de natuurlijke leefomgeving waar deze Ibérische varkens opgroeien en zich ontwikkelen. Een fantastisch gebied waar de varkens vrij rond lopen en zich volop voeden met alles wat de natuur hen daar te bieden heeft: grassen, eikels (Bellotas), paddestoelen, knollen etc.

En tot slot de totale vrijheid waarin de varkens zich kunnen bewegen, een unieke levenswijze welke ook bijdraagt aan de uitzonderlijke kwaliteit van de beroemde Jamón de Huelva.

Het productie gebied wordt begrensd door de 31 dorpen van de Sierra de Aracena en Picos de Aroche, met name Aracena, Aroche, Corteconcepción, Cortegana, Cumbres Mayores, Jabugo en Santa Olalla del Cala. In dit gebied bevinden zich de Bodegas waar de hammen rijpen en natuurlijk de eerder genoemde Dehesa van de Sierra Morena, een door de Unesco erkend beschermd natuurgebied.

Precies binnen dit specifieke gebied, met een gemiddelde hoogte van 572 meter boven zeeniveau en een jaarlijkse neerslag van 1048 lier per vierkante meter, zijn de omstandigheden voor het langzaam op een volledig natuurlijke manier drogen en rijpen ideaal, volledig zonder kunstmatig ingrijpen door de mens. Enkel en alleen het verstrijken van de tijd en het uitzonderlijke microklimaat van de Sierra Morena, een zeer bevoorrecht gebied op aarde, bepalen het tempo van de totstandkoming van een zeer bijzondere Iberisch ham van absolute topkwaliteit: de enige echte Jamón de Huelva.

Certificación de la Calidad y el Origen (Kwaliteits- en oorsprong certificaat).

De basis voor de certificering van de oorsprong en de kwaliteit van de D.O.P. Jamón de Huelva vormt de duidelijke en betrouwbare informatie voor de consument midels het beschermde label op elke Jamón en Paleta. De minimale eisen voor deze hammen zijn duidelijk geformuleerd en worden door de Raad van Toezicht keer op keer naar een hoger niveau getild.

De uitgebreide en intensieve controle, vastgesteld door de D.O.P. Jamón de Huelva, begint bij identificatie en individuele controle van de varkens in de Dehesa. Daarna gaat deze controle onverminderd door bij alle onderdelen van het productieproces, van slachthuis tot het volledige traject van het drogen en rijpen van de hammen in de Bodega’s.

Het volledige proces is totaal gecontroleerd en traceerbaar en wordt afgerond met het toekennen van het unieke label van kwaliteit van de D.O.P. Jamón de Huelva als Beschermde Oorsprongsbenaming toegekend voor de unieke kwaliteit.

Jamón de Huelva Denominación de Origen Protegida Jabugo

CONSEJO REGULADOR DENOMINACION DE ORIGEN JAMÓN DE HUELVA, Avda. Infanta Mª Luisa 21290 - Jabugo Huelva