Lekker & gezond

Niet alleen de smaak is zo bijzonder, maar de echte Spaanse Bellota hammen zijn ook zeer gezond, wat u misschien niet zou denken bij dit product.

Ondanks het feit dat u vlees eet, is de voedingsbasis en bereidingswijze van de ham dusdanig dat deze een hoge concentratie aan goede vetzuren (meervoudig onverzadigd) bevat, die een gunstige invloed uitoefenen op het cholesterol en daarmee op hart- en vaatziekten, vergelijkbaar met de bestanddelen in bijvoorbeeld olijfolie.

Belangrijk kwaliteitskenmerk van onze hammen zijn ook de vaak voorkomende zgn. "pintas blancas", kleine witte puntjes in de ham. deze zijn het bewijs van een laag gehalte aan zout en een lang rijpingsproces in de bodega's van onze producenten. Deze witte puntjes worden dan ook door de experts van de Ibérico-hammen gezien als bewijs van zijn excellente kwaliteit!

De Pata Negra ham is zelfs laagcalorisch, waardoor deze ham in Spanje ook gebruikt wordt door diëtisten in hun dieetprogramma’s, en naast olijfolie, vis en groenten deel uitmaakt van het bekende Mediterrane dieet. Het relatief hogere vetgehalte is daarom één van de belangrijke kenmerken van de Pata Negra hammen, in vergelijking tot bijvoorbeeld de Serrano hammen, die op het oog minder vet dragen.

 

Wereldgezondheidsorganisatie WHO onderzoek oktober 2015: bewerkt vlees eten kan leiden tot kanker. Onderstaand informatie betreffende dit onderzoek in relatie tot het consumeren van Spaanse ham.

Het onderzoek met de titel ‘Perfil lipídico y hábitos alimentarios en una población rural de edad avanzada en el sur de España: El estudio Sierra de Huelva’ is voltooid door onder andere dr. Francisco Martín Florido, expert in Anti-Aging medicijnen, gefocust op kleine bevolkingskernen met inwoners met de gemiddelde leeftijd van 79,36 jaar.

Dr. Martín legde, tijdens de presentatie van de conclusies op een congres, uit dat jamón het cholesterol en oliezuur trigliceriden met grote mate vermindert. Bovendien bestrijden de vitamine E en het selenium verouderingsverschijnselen veroorzaakt door radicale vrije en ook de oxidatieve stress, welke verantwoordelijk zijn voor ziekten als Parkinson en Alzheimer.

Hoewel zijn studie geen relaties vertoont ten opzichte van kanker, en niet alle resultaten van de Wereld Gezondheidsorganisatie wil verwerpen, verzekerde dr. Martín Florido gisteren in Huelva Información dat het bekend is dat een excessieve consumptie van rood en verwerkt vlees het risico op kanker verhoogd, maar dat niet elk verwerkt vlees op dezelfde manier is verwerkt. Wanneer er wordt gesproken over de jamón en de Iberische vleeswaren, stipt hij aan, moet er rekening mee worden gehouden dat elke ambachtelijke bereiding hiervan zonder additieven geschiedt.

“Een verwerkt vleesproduct is niet te vergelijken met een vleesproduct volgens 100% ambachtelijke bereiding. Dit moet ondersteund worden met meer. We moeten bewust zijn van de bereiding, met een natuurlijk drogingsproces in de lucht en met een voedings-/grondstof die volledig uit de natuur afkomstig is, namelijk het Iberische varken” legt dr. Martín uit.

Hij wijst erop dat dit niet betekent dat excessieve consumptie op de lange termijn niet schadelijk kan zijn, maar een dagelijkse 50 gram, zoals de Wereld Gezondheidsorganisatie aangeeft, is in zijn ogen verre van excessief.